Ga jij klussen en heb je hier hout bij nodig? Dan is het niet alleen ontzettend belangrijk dat je het juiste soort hout voor de klus uitkiest, maar er zijn meer dingen waar je aan moet denken. In dit artikel lees je alles waar je op moet letten wanneer je hout aan gaat schaffen, zodat je miskopen voorkomt en snel aan de slag kunt met jouw project of klus!

 

Ga je voor hard hout of voor zacht hout?

Wanneer je hout gaat kopen, is het allereerst belangrijk dat je de juiste houtsoort kiest. Hierbij kun je in algemene zin kiezen uit twee basissoorten hout: hardhout en zacht hout. Hardhout is meestal hout wat afkomstig is van loofbomen. Het hout van deze bomen is harder dan dat van naaldbomen. Dit komt doordat de boomsoort langzaam groeit. Er zijn echter uitzonderingen op de regel: van sommige loofbomen is het hout juist zachter. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op hout van Balsa. Dit is de meest zachte en lichte soort hout die voorkomt. Naaldhout is meestal zacht, maar ook hier zijn uitzonderingen; taxushout is bijvoorbeeld een erg harde houtsoort. 

 

Technische aandachtspunten bij het kopen van hout

Wanneer je hout gaat kopen zijn er een aantal belangrijke technische zaken waar je op moet letten. Of je je hout online of offline koopt maakt eigenlijk weinig verschil: zolang je maar weet of het hout aan jouw wensen op onderstaande gebieden voldoet, kan er weinig meer misgaan. Het is belangrijk dat je specifieke kenmerken van de houtsoorten kent, zodat je weet welke houtsoort past bij jouw klus. Zo is het belangrijk dat je weet of het hout wel of niet (gemakkelijk) kan splijten. Wanneer je hout gaat kopen, wil je weten of het hout vochtig is of juist droog. Ook moet je erop letten dat het hout niet te veel uitzet wanneer het vochtig wordt. Daarnaast is het belangrijk dat je weet of het hout helpt bij geluidsisolatie van een ruimte of niet. Tenslotte wil je weten hoeveel gewicht het hout zal kunnen dragen en hoe snel het hout eventueel zal buigen. 

 

Keurmerken van hout

Ga je hout kopen? Let dan goed op de manier waarop het hout geproduceerd is. Als het hout op een duurzame wijze tot stand gekomen is, is het hout voorzien van het keurmerk. Er zijn over de gehele wereld twee keurmerken die internationaal erkend worden. Deze keurmerken maken het mogelijk om het duurzaam beheren van een bos aan te tonen en transparanter te maken voor jou als consument. Wil jij duurzaam geproduceerd hout kopen? Let dan op het FSC en PEFC keurmerk. Als je hout van dit keurmerk voorzien is, heb je te maken met duurzaam geproduceerd hout.